barnboksförfattare
  Aktuellt    
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 









 

Family Performance

Familjen uppträder.

*

halloween bride

Brudklänning av 100% polyester, solkad av filmblod för Halloween.

*

mandorla

Jag jobbar med samma uppgifter som mina elever i digitalt skapande för att få en känsla för deras arbete.
Här ett dekorativt mönster, en mandorla (gillar att använda sådana ord, det tar mig tillbaka till studieåren och besök på museum), i mustiga färger såsom senap, kastanj, apelsin och bladgrönt.

*

Sommar: När fiskelyckan inte stod mig bi i Kiruna, täljde jag en banan.

*

fake hair

Vår: Nu är vardagen här igen, och jag slår ett slag för peruken som jag hoppas snart blir socialt accepterad för oss tunnhåriga kvinnor och män att bära t ex på arbetsplatsen och i andra vardagliga situationer.

*




Jul: Man kan göra en egen luva av tidningspapper för säsongens alla fester.

*




Klassrummet: Ibland behöver man olika sorters skydd på jobbet, som till exempel visir och hjälm. De röda prickarna ska - precis som i naturriket - ha en avskräckande inverkan på de som vill äta upp dig.

*

Hemsydda gosedjur

Terminstart: Kollegiet*

* eller Kristinas produktion av gosedjur från förra året på fritids

*



Stugsemester: Curt och jag leker.

*

mobsters

En illusion.
Vårens lyxigaste ögonblick, det magiska resultatet av ett barnsligt infall under en fotosession under ett fyrtioårskalas.
Fotograf: Jenny Rosenberg.

*





Hjärnan behöver en vän; det svarta hjärtat som en behändig behållare för dunkla drifter och begär. Jag vill inte rymma hemifrån och byta liv eller någonting annat omstörtande och intensivt (destruktivt?). Istället tror jag att det räcker med att hålla i det och kanske även krama det hårt i handen vid behov.
Hjärnan (se nedan) har flera gånger varit på villovägar; en gång i vintras plockade en kollega upp den från marken utanför vår arbetsplats, utan att veta vad det var. Av en slump hittade den tillbaka till mig, nu i en skir, syrénlila chiffongpåse (kollegans)
som skyddande hölje.

*

Sadelmuff

Sadelmuffen.

*

Robot girl built by lego

Jonatan och jag bygger lego. Jag gör robotflickor på Terminator-möter- Magritte-tema, Jonatan bygger Star Wars-troopers och stridsplan.
Leken följer samma mönster:
1. Det är strid mellan botflickan (se ovan)och trupperna.
2. Botflickan, ovetande, glad och modig, går till attack ...
3. ... men missar målet och blir själv bombarderad av trupperna. Vilken fullträff! Hon retirerar ...
4. ... för att återigen attackera trupperna, den omdömeslösa botflickan! Och igen, och igen, i allt sämre och sämre skick ... enbent ... i småbitar ...
5. Slutligen: totalseger för trupperna.

*

Posing as Andy Warhol
Badrumsspegel Scandic Park Hotel; Jag som Andy com kvinna

Jag ser publiksuccén Fashion! på Fotografiska under dess sista dagar och slås av hur mängden och intensiteten i utställningen får den att sabotera för sig själv. Det är nära hundra år av modefoto och ett dokument över vår uppfattning av skönhet - den ena fotomodellen, skådespelaren och personligheten efter den andra, den ena vackrare, smalare, naknare, kåtare, mer gränslös än den andra.
Plötsligt framstår estetiken som dum och meningslös, ja, rent av löjlig, och vår tids upplevelseindustri som någonting utan vits, som börjar svälla ut och ta orimliga proportioner, eftersom den naturligtvis varken genererar nya boenden, läkemedel eller vetenskapliga upptäckter, kanske är det den som kommer att fördumma och slutligen utplåna mänskligheten.
Men främst gör denna stora mängd foton varandra
tråkiga och ersättliga, kaxig komposition och provokativt innehåll till trots. 
Jag letar efter det skeva, det som råkar berätta någonting verkligt och oväntat om människan som porträtteras och på samma gång objektifieras i fotot, eller fotografen bakom.
Jag letar efter det som inte är manipulerat, uttänkt eller redigerat. Som utställningens avslöjande porträtt av Serge Gainsbourg som illa klädd snuskgubbe och korta Marc Jacobs i sina platåskor. Av Marilyn vars kropp ser ut att helt sakna muskler och nerv - gudinnan som en lös, vit massa under höljet med bystinlägg och blicken i fjärran. Eller Helmut Newtons polaroidbilder som verkar vilja berätta om ett spännande liv, där fotografen möblerar med nakna modeller i hotellet som är hans hem.
På Fotografiska pågår även utställningen Lady Warhol fram till den 20 mars, Andy Warhol som kvinna fotograferad av Christopher Makos. Andy Warhol är inte vacker, hans ansikte har istället en stenliknande kvalitet och ögonen är döda och utan glans, som svarta kol. Den känslighet och originalitet, det tankeliv som är Andys, verkar inte gå genom linsen. Kanske behövs en teknik för det, kanske den som tevemogulen och före detta toppmodellen Tyra Banks tränar modellaspiranter med i America’s Next Top Model: smize – smile with your eyes – kisa med ögonen en liten, liten aning medan du tänker på någonting trevligt.
Jag närstuderar Andys spända gestalt; en överarms muskulatur, fingrar och händer, midje- och höftmått och proportioner, för att få en känsla för hur han kan ha rört sig genom rummet och livet, the Factory. Hans själva väsens beskaffenhet. Vilket måste vara det som ger ett porträtt dess konstnärliga kvalitet. Det unika och oförställda uttrycket hos en människa fångat på något sätt, med eller utan peruk och glitter. Jobbar du efter en manual eller med en speciell teknik kan den ligga i vägen och dölja den kvaliteten.

*

Gråtande barn

Jag tror att jag kan göra som jag vill.
Jag tänker på mig själv.
Jag pratar dumt.
Jag handlar fel.
Du drar dig tillbaka.
Jag är besviken.
Jag känner mig skyldig.
Jag känner saknad.
Jag jag jag.
Men som min vän har lärt mig: allting är precis så som det ska vara.

*

Brain Talisman

Fungera nu, min hjärna

Talisman i min datorväska, 22 gram cernitlera som efter härdning omsorgsfullt gnidits med brunpigmenterad Önskeolja. Gillar att den ser ut att krypa ihop i fosterställning, att den ser ut som en hård klump spillning, att den på den här bilden ser ut att sväva, att den delar utrymme med kantiga USB-pinnar (som ger den patina, se de gråaktiga partierna).

*

 

you dont scare me anymore

Jag läser om ondska i tidningen. Den som finns i oss alla. Men det är få av oss som vågar se eller ens erkänna mörka tankar och känslor. Är det ett av vår framgångsfixerade tids tabun? Att visa någon som helst svaghet? När det – att se och erkänna det onda, kanske prata om det - torde vara det bästa sättet att underminera växande monster inombords.
Under en fika-uppstart på jobbet menar en kollega att han inte har några aggressioner. Inte för att jag på något sätt vill insinuera att denna trevliga, hövliga, skämtsamma, omtyckta arbetskamrat skulle ha någonting gemensamt med Joseph Fritzl - men kan det verkligen vara sant? Kollegan lägger också till att han kan kontrollera sina känslor. Självklart, det är ju uppenbart. Jag, däremot, har allting emot mig när det gäller att påvisa kontroll. Samtidigt som jag ironiskt nog känner mig ytterst kontrollerad - kall, stum, ja, förlamad av kontroll - på fika-uppstarter och dylika sociala events.
Men vad är kontroll? Att reglera, hindra ett icke önskvärt flöde av någonting som – ja, var ska det ta vägen? Jag menar inte att vi bör leva ut dessa dunkla böjelser och begär, men i alla fall erkänna att de finns där – även i den till synes mest lyckade framgångssaga. Det skulle bli så mycket enklare för oss misslyckade jävlar. Och när jag skriver det, menar jag förstås på samma gång gudomliga alver. Då människan är allt, har allt.
Nu låter jag som en av karaktärerna i ett manus som jag och min vän precis blivit färdiga med, ett samarbete som pågått i många år. Det har varit givande för mig att jobba med min väns material – som innehåller stor vishet, bland annat österländsk.
En aha-upplevelse för mig var insikten om att de icke önskvärda delarna i det som är du eller jag – i själva verket är minst lika värdefulla, och en förutsättning för det andra som är vi. Vilket känns så hoppfullt, omfamnande och gemenskapande! I arbetet med manuset har jag också skissat en del, bland annat min kompis (numer) Rädslan (se ovan).
Kort: De mörka känslorna blir så farliga som man gör dem, men kanske allra farligast om man vägrar att resonera med dem. Myteri?
Slutligen: Men det är förstås viktigt att vara positiv och välja glädjen på jobbet. Att försöka sluta vara tråkig, tjata, gnälla och vara negativ i fikarummet. Mitt problem är att jag har så svårt att stå ut med någonting annat än ärlighet. Om du ljuger för mig, går jag hem och gråter.

*

Stillbilder från den årliga kortfilmsproduktionen i stugan som brukar improviseras fram av familjen på plats.
I år blev resultatet en ketchupdrypande musikvideo, efter en idé om en solig och käck sångtrupp som framför oväntat fula sånger. Barnen och Curt bidrog med sånger från skolgården respektive tonåren. Det läskigaste materialet tål dock bara privatvisning.

finger in a box
Klassikern

curt is dreaming
En läskig (men inte för läskig) mustasch

the human pyramid
Del av förtext och basen i en mänsklig pyramid (kanske nästa år?)


Melodi: "En sockerbagare"


Curt tolkar Norman Bates

*

Doxyferm

Lilla älskade, saknade vännen välkomnar mig tillbaks efter sängliggande på lasarettets lungavdelning. Ändlösa timmar av väntan (förstås ingenting i jämförelse med annat lidande). Men tid att känna att man verkligen lever - nålsticken, skiktröntgens kontrastvätska som sprutas in i ådrorna, lukten av lunchbrickan, desinfektion, och ljuden - patienternas lösa hosta, vinddraget av dubbeldörrar som öppnas och stängs, sängarna som rullas fram och åter och på akuten förvirrade rop: ”Einar! Einar! Var är flickorna, Einar? Snart kommer polisen!”
Min man och jag ligger sked i mörkret på den smala säng som ett mottagningsrum på akuten är utrustad med. Timme efter timme.
Efter röntgen rullar jag själv tillbaka min rullstol till avdelningen innan sköterskan kommer och hämtar mig. Jag har kontrollbehov. Jag är sjuk, men inte så sjuk. Jag är den som brukar rulla någon, senast ett barn. Jag måste göra botgöring. För att jag är här igen, för att jag måste sjukskriva mig. Som min far uttryckte det:
”Men kära barn, vad har du gjort med dig?”
Slarvat omkring i kort kjol och tunn liten jacka som vanligt, farit till Stockholm i nöje, sprungit barfota genom stan, plockat blommor i regnet, gråtit på vårkonsert, bakat rulltårtor till avslutning och varit på ytterligare tre, druckit Margarita i kort kjol och tunn liten jacka igen på uteservering, dansat, drömt, längtat, skrivit sent på natten osv.
Men det har inte med tillväxten av bakterien i min lunga att göra, den som har haft sitt hemviste där i två och en halv månad ungefär, långt ner och djupt in. Den har (inte helt ovanligt nuförtiden) överlevt två kurer antibiotika.
På lungavdelningen andas en äldre kvinna rosslande bredvid mig, inga prover har än gett någon diagnos på hennes tillstånd. Jag hjälper henne att kamma håret. Hon har också hund, och berättar att man fick hindra den från att följa med in i ambulansen lördag natt när hon ramlat omkull på köksgolvet och förlorat medvetandet. Jag kammar kvinnans vita, tunna axellånga hår så försiktigt jag kan. Hennes man glömde kammen, men jag hade en förpackning med två.
Vad är meningen med bakterien? Finns det mening, om vi inte skapar den? Frisk vävnad som bryts ner. Liv – död – återfödelse.
Snart kommer jag att dö, men nu lever jag!
Några timmar efter hemkomsten måste jag fotografera mina sjuka armar, med kameran på stativ och fast skärpa. Det blir ett vackert självporträtt med Sputnik som oväntad livgivare. Senorna (hur ser min kropp ut egentligen?) böljar över de för tillfället misshandlade armarna, och mönstret böljar vidare över tröjan i veck och skrynklor. Högerarmens sköna linje och riktning, slumpens absoluta skärpa i handen och fingrarna, samt rörelseoskärpa hunden = estetisk perfektion.

*

 





 





 

Tidigare